Gazdaság

MNB: továbbra is stagnáló hitelezések

Mind a vállalati, mind pedig a háztartási szektorban változatlan a hitelezési hozzáállás, a szekértők szerint ez még így is marad.

Nem változtak a hitelezési trendek az idén a második negyedévben: sem a háztartási sem a vállalati hitelezés nem élénkült és a közeljövőben nem is várható fordulat – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb hitelezési felméréséből, amelyet csütörtökön ismertettek sajtótájékoztatón.

A vállalati hitelezésben idén már nem lesz fordulat, a hitelkínálat alakulása miatt. A háztartási hitelek növekedésének beindulása is csak később várható elsősorban az alacsony kereslet miatt – ismertette Nagy Márton, a pénzügyi stabilitási szakterület vezetője.

Homolya Dániel, az MNB vezető szakértője elmondta, hogy a második negyedévben a háztartási és a vállalati hiteleknél is tovább emelkedett az átstrukturált hitelek állománya, a jelzáloghiteleké 10,3 százalékról 15 százalékra emelkedett a teljes jelzáloghitel-állomány százalékában. Ugyanakkor az átstrukturált jelzáloghitelek minőségében érezhető a romlás, harmadrészük legalább 30 napos késében volt, míg az első negyedév végén ez az arány 27 százalék körül alakult.

Az átalakított gépjárműhitelek állománya is emelkedett 10,4 százalékról 11 százalékra , és e hitelek harmada is legalább 30 napos késésben volt.

A vállalati hiteleknél 6,9 százalékról 7,8 százalékra emelkedett az átstrukturált hitelek aránya, ezek minősége pedig jelentősen romlott, negyedük volt 90 napon túl késedelemben. Ez az arány egy negyedév alatt megduplázódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik