Gazdaság

Ennyi pénzt vesz ki a zsebünkből a hőség

Egyetlen Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés 50 milliós pluszterhet ró a fogyasztókra.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, és ez nem csak a szervezetünket terheli meg, de a pénztárcánkat is apasztja. A HVG Tari Gábort, a Mavir Zrt vezérigazgatóját arról kérdezte, hogy mennyivel.

A meleg napok beköszöntével mindig észrevehetően emelkedik az energiafogyasztás. Amikor a napi középhőmérséklet 28 fok, akkor körülbelül 10 százalékkal több energiát használunk fel, mint amikor csak 21 – magyarázta a szakember. Egy fokos hőmérséklet-növekedés hatására a napi csúcsteljesítmény 60-100 MW-tal nő és 1 GWh-val több villamos energiát fogyasztunk. Anyagi síkra vetítve ez naponta és fokonként nagyjából bruttó 50 millió forintot jelent. 6-8 fokos emelkedés tehát akár napi több százmilliós többletköltséget is okozhat.

Tari Gábor elmondta azt is, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen közeledett egymáshoz a téli és a nyári időszakban tapasztalható csúcsfogyasztás értéke. A régen tapasztalható 20 százalékos különbség mára 6 százalékra zsugorodott. A nyári időszakban a legtöbb energiát általában június-júliusban fogyasztják a háztartások. A szakember szerint ez valószínűleg idén is igaz. Hozzátette: van annyi tartalék a rendszerben, hogy a 40 fokos hőséggel is gond nélkül biztosított legyen a háztartások ellátása.

A trendek azt mutatják, hogy egyre takarékosabban használjuk az enrgiát. Vélhetőleg erre sarkallja a lakosságot a fogyasztói árak utóbbi 15-20 évben tapasztalható növekedése mellett a korszerűbb háztartási és világítási eszközök térhódítása is. Ez azonban nem feltétlenül jelent alacsonyabb fogyasztást. A háztartások gépesítettségének növekedése, illetve a légkondicionálók, szórakoztatóelektronikai eszközök gyors terjedése ugyanis éppen az ellenkező irányába mutat – mondta el a portálnak Tari Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik