Gazdaság

Nem kell többet fizetnünk a gázért

Bár a miniszter rendeletben módosította a földgáz rendszerhasználati díjakat, ez a fogyasztók gázszámláját nem befolyásolja.

A nemzeti fejlesztési miniszter új rendelete értelmében nem emelkednek a lakossági gázárak, mivel nem változtatnak az egyetemes szolgáltatás árán, s így a Széll Kálmán Tervben megjelölt céloknak megfelelően nem növekednek a lakossági terhek sem – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán.

A közlemény szerint bár a miniszter rendeletével módosította a földgáz rendszerhasználati díjakat, ezek jellegüknél fogva nem eredményeznek változást az egyetemes szolgáltatás árában.

A fogyasztók által fizetendő gázdíj a rendszerhasználat, így a földgázelosztás mellett a földgáz díját és a szolgáltató árrését is tartalmazza. A lakossági fogyasztóknak ennek a három tételnek az összegét kell megfizetniük gázszámlájukban.

Annak ellenére, hogy a földgázelosztási díjak változtak július 1-jétől, a három tétel összege továbbra is megegyezik a július 1-jét megelőző időszak tételeinek összegével – a lakossági gázár tehát nem emelkedik a módosítás eredményeként -, mivel átstrukturálás történt. Az egyetemes szolgáltatás ára tehát július 1-jétől a kormány Széll Kálmán Tervben foglalt céljaival összhangban nem változott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik