Gazdaság

Újra szakadékba zuhantak a nyugat-európai tőzsdék

A múlt hét végi fellendülés után e hét elején már megint akadoztak a piacok, ma pedig visszatért a korábbi irányzat: meredeken lefelé.

A nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön egy nap alatt visszazuhantak az egy héttel ezelőtti szakadékba. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója két és fél éve nem esett ekkorát egy nap alatt. E havi vesztesége eddig 17 százalék, ilyen sem volt 2008 vége óta.

A múlt hét végi fellendülés után e hét elején már megint akadoztak a piacok, vegyes teljesítményt nyújtva, csütörtökön pedig visszatért a korábbi irányzat: meredeken lefelé. Délelőtt gyenge vállalati eredménybeszámolók, a kínai pénzügypolitika okozta aggodalmak, délután riasztó amerikai adatok késztették menekülésre a befektetőket: a fő mutatókban lévő összes részvény esett, élen a bankokkal és az autógyárakkal.

Az új munkanélkülisegély-kérelmek megszaporodtak a múlt héten az Egyesült Államokban, ugyanott a használt lakások forgalma júliusban csökkent a várt növekedés helyett, a közép-atlanti térségben a feldolgozóipar teljesítménye e hónapban gyengült a várt javulás helyett, viszont az infláció júliusban négyhavi rekordra gyorsult országosan.

Rátett egy lapáttal a Morgan Stanley is: az amerikai bankház csökkentette világgazdasági növekedési előrejelzését az amerikai és az európai vezetők “gazdaságpolitikai tévedéseire” hivatkozva, és mert elemzői szerint jövőre világszerte további költségvetési megszorításokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik