Gazdaság

Kitartanak Franciaország legjobb minősítése mellett

A Standard & Poor's hitelminősítő ront a lehető legjobb "AAA" adóskockázati besoroláson, stabil kilátások mellett.

Vannak ugyan piaci híresztelések ennek ellenkezőjéről, de ezeket sosem kommentálja a szervezet – fűzte hozzá Carol Sirou, a hitelminősítő franciaországi vezetője a francia RTL rádiónak adott interjúban.

A befektetők azt követően kezdtek el aggódni a francia adósminősítés esetleges rontása miatt, hogy az S&P az Egyesült Államok besorolását “AAA”-ról “AA+”-ra rontotta. A legkiválóbb osztályzattal rendelkező euróövezeti államok közül a francia GDP-arányos államadósság a legmagasabb. A piaci aggodalmak a francia biztosítási csereügyletek (CDS) árazásának megugrásában jelentkeztek a múlt héten.

A francia leminősítés számos következménnyel járna, elsősorban abban a tekintetben, hogy az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) második legnagyobb befizetője éppen Párizs lesz. Az EFSF ereje ugyanis abban rejlik, hogy az eszköz a kiváló adóskockázati besorolással rendelkező államok garanciáival olcsóbban tud piaci forrásokhoz jutni.

Nicolas Sarkozy rendre a francia költségvetés egyensúlyának elérése mellett szólalt fel. Az Elysée-palota tervei szerint az idei 5,7 százalékról 2012-ben 4,6 százalékra, míg 2013-ban 3 százalékra csökken a GDP-arányos költségvetési hiány.

Sirou a csütörtöki interjúban hangsúlyozta, hogy az S&P figyelemmel kíséri a francia kormány lépéseit. “Figyeljük, hogy mennyire elkötelezett az intézkedések végrehajtása mellett, és hogy a bejelentett tervek mennyire hitelesek és fenntarthatók” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik