Belföld

Nem hisznek a csodákban a devizahitelesek

Az adósok 84 százaléka szerint a problémák megoldása túlnőtt a nemzeti kormányok hatáskörén.

A magyarok csaknem ötöde véli úgy, hogy a hiteleseket sújtó devizaingadozások kárvallottja, sokan a kormánytól várnak segítséget, de az adósok 84 százaléka szerint a problémák megoldása túlnőtt a nemzeti kormányok hatáskörén – írta a Magyar Nemzet csütörtökön a Nézőpont Intézet felmérését ismertetve.

A Heti Válasz megbízásából készült felmérés szerint a devizahitelesek fele nélkülözik, hónapról hónapra anyagi gondokkal küzd, 32 százalékuk viszont beosztással jól megél jövedelméből. A válaszadók 60 százaléka belátja ugyan, hogy a kabinet lehetőségei korlátozottak, de az augusztus elején készült felmérésben a megkérdezettek fele azt mondta: további lépések várhatók a devizahitelesek utólagos védelmében. A válaszadók 42 százaléka bízik a kormány intézkedéseiben.

A felmérés alapján a lakosság 63 százaléka szerint az ország sebezhetőségének növekedése nagyobb részben vagy teljes mértékben a korábbi kormányok hibája, míg a világgazdasági válságot csak 27 százalék tartja az eladósodás okának – írta a lap. A megkérdezettek 56 százaléka szerint a korábbi kormányoknak büntetőjogi felelősségük is van az államadóság nagymértékű növekedésében.

A felelősségre vonás lehetőségének keresését a Fidesz-hívek 70, a Jobbik szimpatizánsok 54, és az MSZP tábor 45 százaléka támogatja – írta a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik