Gazdaság

Morgan Stanley: romlottak a növekedési kilátások

Rontott az idei és a következő évre vonatkozó világgazdasági GDP-növekedési becslésén a Morgan Stanley.

A bank új előrejelzése szerint az idén 3,9 százalékkal, míg 2012-ben 3,8 százalékkal bővülhet a világgazdaság. Korábban rendre 4,2 százalékos, illetve 4,5 százalékos növekedést várt a szervezet.

A Morgan Stanley számításai szerint a fejlett piacokon az idén és jövőre is 1,5 százalékkal nőhet a GDP a korábbi, rendre 1,9 százalékos, illetve 2,4 százalékos becsléssel szemben.
A fejlett piacok gyengélkedése kihat az eddig jobban teljesítő fejlődő piacok növekedésére is, ahol az idén 6,4 százalékos növekedésre lehet számítani az előző évi 7,8 százalékos bővülés után. Így a világ összes GDP-növekedésének mintegy 80 százalékát adják a fejlődő piacok, amelyek jelenleg a világpiaci GDP 50 százalékát termelik meg.

Joachim Fels, a Morgan Stanley világgazdasági elemzőcsoportjának vezetője a bankház elemzésében úgy fogalmaz: “felülvizsgált előrejelzéseink azt mutatják, hogy az Egyesült Államok és az euróövezet is vészesen került ahhoz, hogy 6-12 hónapon belül recesszióba kerül, azaz két egymást követő negyedévben csökken a GDP”.

A Morgan Stanley ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem ez az elsődleges forgatókönyvük, mivel a vállalati szektor továbbra is egészséges, illetve a csökkenő infláció javít a fogyasztók költekezését visszavető nyomáson. Ennek következményeként a jegybankok tovább enyhíthetnek monetáris politikájukon – vélik a bank elemzői.

Mindeközben azonban egyre nagyobb kockázatok hatnak a pénzpiacok egyensúlyára, mivel negatív visszacsatolási mechanizmust gerjeszt az, hogy az euróövezet két legnagyobb gazdasága alig növekedett a második negyedévben. Így felmerül a kérdés, hogy mennyiben képes Németország és Franciaország vezetni a közös valuta térségének kilábalását a válságból – hívják fel a figyelmet.

Az elemzés szerint mindebből adódóan megnő a teher az európai politikai vezetőkön, akik már eddig sem tudtak világos választ adni az adósságválság jelentette kihívásokra. A további politikai huzavona és a konkrét lépések hiánya újabb, a gyengébb gazdasági lábakon álló gazdaságok ellen irányuló pénzpiaci támadásokhoz, illetve a fogyasztói és üzleti hangulat romlásához vezethet – teszik hozzá.

Az amerikai gazdaságról az elemzők kijelentik, hogy a magas munkanélküliség, az adósságplafon körüli káros politikai csata, valamint az értékpapírpiacok zuhanása 30 éves mélypontra taszították az amerikai üzleti bizalmat.

A Morgan Stanley szerint a világgazdasági növekedési kilátásokat az is rontja, hogy Amerika és az európai államok is megszorításokra kényszerülnek a pénzpiaci bizalom megtartása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik