Gazdaság

Mától lehet kérni az árfolyamrögzítést

Az árfolyamgát mellett döntők a havi teher csökkenését legkorábban várhatóan az októberi törlesztő részleteknél érezhetik majd.

A lakásfedezetes devizaalapú hitellel rendelkezők péntektől kérhetik írásban bankjuktól a törlesztési árfolyam rögzítését.

Az otthonmentő csomag részét képező árfolyamgát azt jelenti, hogy a devizaalapú lakáshitelek törlesztő részleteit 2014. december 31-ig fix árfolyammal számítják, a svájci frank hitelekét 180, az euróalapú hitelekét 250, a japán jen alapúakét 100 jen/200 forinttal. Mindenki maga döntheti el, hogy élni kíván-e a lehetőséggel, feltéve, hogy nincs 90 napon túli hitelhátraléka. Az árfolyamrögzítést 2011. december 31-ig lehet kérni.

A törlesztő részletben jelentkező különbséget forint jelzáloghitellé alakítják a bankok – ennek fedezete ugyanaz a lakóingatlan, mint a devizahitel esetében -, aminek a törlesztését 2015. január 1. után kell megkezdeni.

Az árfolyamrögzítést a pénzügyi vállalkozásoknál is igényelni lehet.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének segítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik