Gazdaság

Saját árfolyamrögzítést is csinál az OTP

A legnagyobb magyar bank külön konstrukciót is alkalmazni fog az állami mellett; ebben magasabbak lesznek a rögzített indexek.

Az OTP Bank saját árfolyamrögzítéses hitelkonstrukciót is indít a devizahitelesek megsegítésére, amellett, hogy részt vesz a péntektől induló állami programban is – mondta Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatóján.

Az igényeket az államihoz képest később, 2012. március 31-ig lehet beadni, a rögzített árfolyamok pedig magasabbak lesznek, viszont szélesebb ügyfélkörre terjedhet majd ki a bank által kínált lehetőség. A módosítás esetén a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés futamideje maximum 3 év, azaz 36 hónap.

Az OTP a svájci frank árfolyamát 200 forinton, az euróét 265 forinton, a japán jenét 2,20 forinton rögzíti saját konstrukciójában. A magasabb árfolyamokat azzal indokolták, hogy vélhetően ezzel élnek majd azok az adósok, akik hosszabb időt szánnak a belépés átgondolására, illetve azok, akik tartanak attól, hogy mi lesz a gyűjtőszámlán felhalmozott, még kifizetetlen törlesztés további sorsa az árfolyamfixálás futamideje után.

Gresa István elmondta: az OTP célja, hogy minden bajba jutott adóssal megállapodjon, nem célja a hitelintézetnek sem az, hogy a lakhatást elveszítse az adós, és elárverezzék az otthonát, és az esetlegesen több évig tartó pereskedést sem akarja a pénzintézet. “Aki együtt akar működni a bankkal a törlesztési gondok kapcsán, annak tudnak valamilyen megoldást találni” – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Közölte: az OTP adósmentő programjában a 90 napon túli fizetési késedelemben lévő adósok is részt vehetnek, amennyiben a 90 napon túli hátralékukat egy összegben befizetik, és így a hátralékot 90 nap alá csökkentik a rögzített árfolyam alkalmazásáig.

Elmondta: mintegy 160 ezer svájcifrank-alapú lakáskölcsönnel rendelkező ügyfelük van. Úgy számítják, hogy a devizaadósok mintegy 10 százaléka él majd árfolyamrögzítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik