Gazdaság

Csaknem 1500 milliárd az államháztartás hiánya

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint biztonságosan tartható a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos hiánycélja.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – hiánya 1494,5 milliárd forint volt az év első hét hónapjában – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az előzetes adatokat a kormány.hu oldalon pénteken. Az NGM legutóbbi közlése szerint az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül számított – idei első félévi hiánya 1034,6 milliárd forintot tett ki, amely az éves módosított előirányzat 87,4 százaléka volt.

A nemzetgazdasági tárca közleménye leszögezi: a Mol részvénycsomag megvásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni, és ezt az év hátra levő részében mellőzi is az NGM. E nélkül a tétel nélkül 996,2 milliárd forint az idei első hét havi hiány.

Az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt év ezen időszakában még nem létező pénzügyi és ágazati különadó bevétellel, továbbá a magánnyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja az NGM. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 126,4 százalékot ért el 2011. január-júliusban.

Az NGM dokumentuma leszögezi: biztonságosan tartható a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos hiánycélja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik