Gazdaság

3 százalék alatt maradhat a hiány 2012-ben

Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzését a Nemzetgazdasági Minisztérium tette közzé.

A Széll Kálmán Terv megvalósítása esetén a GDP 3 százaléka alatt várható 2012-ben a magyar költségvetési hiány az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint. Az EB szerint jövőre Magyarországon a teljes munkaidőre számított foglalkoztatás 3 százalékkal javulhat – tájékoztatott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az EB a költségvetési előrejelzésének készítésekor figyelembe vette a Széll Kálmán Terven alapuló Konvergencia Programban tervezett intézkedések várható hatásait. Emiatt előrejelzésük a 2010. őszi prognózishoz képest jelentősen javult. Szöveges értékelésükben arra is kitérnek, hogy amennyiben minden intézkedés hatása a tervezett mértékben érvényesül, akkor a hiány 2012-ben a GDP 3 százaléka alatt marad – közölte az NGM.

A Bizottság elismeri: a konszolidációs intézkedésekhez kapcsolódó kockázatokat jelentősen csökkenti, hogy a Széll Kálmán Terv az egyes intézkedésekhez világos jogalkotási menetrendet társított, aminek végrehajtása folyamatban van. Kiemelik, hogy az önkormányzatok hitelfelvételi kontrollja alkotmányos megerősítést nyert, ami már önmagában is hatékonyságjavuláshoz vezethet és meggátolhatja a tervezettnél rosszabb egyenlegek kialakulását.

Az előrejelzés megjegyzi, hogy 2012-ben 3 százalékkal javulhat Magyarországon a teljes foglalkoztatás, és Magyarország azon kevés EU tagország közé tartozik, ahol 2010-ről 2012-re csaknem 2 százalékponttal – tehát 10 százalék alá – csökkenhet a munkanélküliségi ráta. Az NGM kiemeli, hogy a magyar kormány egyetért az EB előrejelzésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik