Gazdaság

Tartható az államháztartási hiánycél

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a következő években is teljesítjük a 3 százalék alatti vállalást.

Budapest, 2011. május 9., hétfő (MTI) – Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint Magyarország az idén és a következő 2 évben is teljesíti a 3 százalék alatti államháztartási deficitet, az Európai Bizottságnak ez év áprilisában benyújtott konvergenciaprogramot is erre alapozva állította össze a kormány.

Kármán András, az NGM államtitkára az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának hétfői ülésén elmondta: a konvergenciaprogramot a kormány a Széll Kálmán Terv tervezett lépéséire építve nyújtotta be. A beadott program hangsúlyozott célként épít a foglalkoztatás bővítésére, az államháztartási hiány fokozatos csökkentésére, és így az államadósság mérséklésére.

Kármán András kiemelte: az erre az évre szóló költségvetési törvényben szereplő 2,94 százalékos államháztartási deficit biztonsággal elérhető, különösen azt követően, hogy a kormány a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot zárolta.

A képviselők közül Balczó Zoltán (Jobbik) és Mile Lajos (LMP), a bizottság alelnöke is arról szólt: kétséges, hogy a Széll Kálmán Terv egyes lépései növelhetik a foglakoztatást Magyarországon.

Az NGM államtitkára emlékeztetett arra: az országban a táppénzrendszer tervezett megváltoztatása, a rokkantnyugdíjaztatás módosítása és az adórendszer már meglépett módosításai mobilizálják majd a munkaerőpiactól jelenleg távol maradókat, arra ösztönzik a társadalom egyes rétegeit, hogy ismét munkába álljanak.

A testület fideszes tagjai is egyetértettek azzal, a Széll Kálmán Terv tervezett intézkedései növelik majd a foglalkoztatást az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik