Gazdaság

PSZÁF: minimális költségeket vonjanak a tagoktól a pénztárak!

Újabb elvárást fogalmazott meg a felügyeleta a magánnyugdíj-pénztárakkal szemben.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleté ismerteti: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet szerint “a visszaléptetés során a magánnyugdíjpénztár az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos tényleges banki, tőzsdei, elszámolóházi és postai költségeket a tagi követeléssel szemben érvényesítheti”.

Az idézett rendelkezés lehetőséget teremt arra, hogy a banki és postai utalási költséget a pénztárak a volt tagok terhére érvényesítsék. A felügyelet megállapítása szerint azonban e költség felszámítását a jogszabályi előírás nem teszi kötelezővé, így a pénztáraknak mérlegelési jogkörük van, hogy mekkora mértékű költséget érvényesítenek.

A PSZÁF elnöke, aki a kasszákat levelében szólította fel, hogy a volt tagoknak járó kifizetésből csak a minimális, és ésszerűen indokolt költségeket vonják le.

A felügyelet bejelentette továbbá, hogy értékelni kívánja a magánnyugdíjpénztárak költségfelszámítási gyakorlatát, ezért beszámolót is kér.

A PSZÁF folyamatosan vizsgálja a volt magán-nyugdíjpénztári tagok tb -endszerbe történő visszalépésének fázisait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik