Gazdaság

124 ezer forint az átlagos nyugdíjpénztári reálhozam

Átlagosan ennyi pénzre számíthatnak a visszalépők, de milliós és pár tízezres tételek is vannak.

Az fn.hu cikke szerint a pénztártagok döntő többsége jogosult lesz reálhozamra és a reálhozamok, illetve az ezekhez adott munkáltatói pótbefizetések összege átlagosan 124 ezer forint körül alakul.

A cikk szerint július 20-án az Államadósság Kezelő Központ, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium nem adott ugyan semmilyen tájékoztatást a reálhozamokról, de a szerda délelőtti állapot szerint ez volt a helyzet.

A 124 ezer forint csak azok reálhozamát átlagolta, akik kapnak reálhozamot, a cikk szerint a szórások nagyok, eddig 800 ezer forint a legnagyobb reálhozam, de az előzetes számokból már tudható, hogy lesz milliós reálhozam is, és persze sok a pár tízezer forintos is.

A törvényben meghatározott menetrend szerint az egykori pénztártagok reálhozamát már a május 31-i állapot alapján ki kellett kalkulálni, de a szabály szerint június közepéig a kalkulációtól függetlenül az átlépő pénztártagok vagyonát teljes egészében át kellett utalni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz (NYAA).

A cikk szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összesítése szerint határidőre meg is érkezett 2946 milliárd forint, ebből kért most vissza a 18 pénztár előzetes becslések szerint mintegy 250 milliárd forintot (a legnagyobbak közül az OTP 60 milliárd, az ING 40 milliárd forintot) azért, hogy kifizethesse a reálhozamokat és a munkáltatói kiegészítő befizetéseket.

A visszaigénylés után, augusztus 31-ig többé-kevésbé lezárul a reálhozamok eljuttatása a tagokhoz, és hat pénztár már meg is kezdte a kifizetéseket.

A teljes cikket elolvashatják az fn.hu-n.

AJÁNLOTT LINK:

Nyugdíjpénztári reálhozamok: az első eredmények

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik