Belföld

Csaknem százezren maradtak a magánnyugdíjpénztáraknál

A Stabilitás Pénztárszövetség számításai szerint a tb-rendszerbe visszalépők átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésben részesülnek.

Összesen 99.620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben – állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség összegzése, amely szerint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők után a pénztárak összesen 2827,5 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjreform- és Államadósság Kezelő Alap számára, a “maradók” vagyona pedig 234 milliárd forintot tesz ki. Az adatok egyelőre nem véglegesek.

A jogszabályban előírtaknak megfelelően 2011. július 20-áig valamennyi pénztár rendben visszaigényelte a reálhozamok és munkáltatói támogatások kifizetéséhez szükséges összeget, és szerdán a pénztárak megkezdték a tagi követelések kifizetését.

Borza Gábor, a szövetség alelnöke szerint nincs érdemi akadálya annak, hogy az előírt határidőn belül megtörténjenek a kifizetések.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap a magán-nyugdíjpénztárak visszaigénylésének kézhezvételét követő két munkanapon belül átutalja a magánnyugdíjpénztárak pénzforgalmi számlájára a visszaigényelt összegeket. Ezt követően a pénztárak a visszalépő tagi kifizetések jóváírását legkésőbb 2011. augusztus 31-ig végzik el.

A Stabilitás számításai szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésben részesülnek. Borza Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a banki és postai átutalások költségét – összhangban a jogszabályokkal – a pénztárak levonják.

11 pénztár érte el a működéshez szükséges 2 ezer fős létszámot, öt pénztár (ING, OTP, Aegon, AXA, Allianz) pedig a 10 ezer fő feletti létszámot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik