Gazdaság

A Moody’s megerősíti az amerikai “Aaa”-t, negatív kilátással

Megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's, negatív kilátást adva az osztályzatra.

A Moody’s Investors Service Az amerikai államadósság-limit emeléséről hozott kongresszusi döntés után, szerda hajnalban erősítette meg az Egyesült Államok lehetséges legjobb besorolását, negatív kilátással. A nemzetközi hitelminősítő július közepe óta leminősítést valószínűsítő megfigyelés alatt tartotta az amerikai besorolást.

A Moody’s a szerda hajnali megerősítéshez fűzött indoklásában felidézte, hogy azért helyezte leminősítési megfigyelés alá az amerikai szuverén kötvényosztályzatot, mert az adósságlimit emeléséről szóló döntés hiányában akkor még “csekély, de növekvő” valószínűsége volt az Egyesült Államok törlesztési hátralékba kerülésének.

A cég szerint azonban azzal, hogy a Kongresszus döntött az adósságplafon 900 milliárd dolláros megemeléséről, és elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig, “gyakorlatilag megszűnt” egy ilyen törlesztési hátralék kialakulásának kockázata, és ez vezetett az “Aaa” adósosztályzat megerősítéséhez.

A Moody’s néhány órán belül a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amelyik gyakorlatilag levette a napirendről az Egyesült Államok adósosztályzatának rövid időn belüli visszaminősítését. Nem sokkal korábban a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő közölte Londonban, , hogy az egyezség “fontos első lépése, de nem a vége” annak a folyamatnak, amelynek révén hiteles terv születhet az Egyesült Államok adósosztályzatának megőrzését biztosító államháztartási deficitcsökkentésre.

Jóllehet két nagy nemzetközi hitelminősítő már hitet tett amellett, hogy egyelőre fenntartja a globális piaci kockázati megítélés alapmércéjének tekintett amerikai “AAA/Aaa” államadós-osztályzatokat, a harmadik, a Standard & Poor’s azonban még mindig leminősítheti az Egyesült Államokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik