Nagyvilág

A szenátus is megszavazta az amerikai adósságplafon emelését

Ezzel gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság.

A szenátus 74-26 arányban szavazta meg a 14,3 ezer milliárdos adósságplafon megemeléséről szóló kompromisszumos megállapodást, alig néhány órával annak veszélye előtt, hogy az amerikai kormány fizetésképtelenné váljon. Barack Obama amerikai elnök a szavazás után nem sokkal már alá is írta a törvényt.

A képviselőház hétfőn hagyta jóvá az adósságplafon emelését és a hozzá kapcsolódó deficitcsökkentő intézkedéseket. A megállapodás értelmében 2013-ig 2 ezer milliárd dollárnál nagyobb összeggel emelik meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd.

Barack Obama a szenátusi szavazás után mondott televíziós beszédében kijelentette, hogy világ legnagyobb gazdaságának újjáépítése érdekében további lépésekre van szükség. Az elnök rámutatott a munkahelyteremtés sürgősségére, adóreformot sürgetett, és ismételten hangsúlyozta, hogy “kiegyensúlyozott megközelítésre” van szükség, amelynek értelmében a gazdagok több adót fizetnek majd a deficitcsökkentés érdekében. Obama Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdaság helyzetének javításáért mindkét párt felelősséggel tartozik.

Továbbra is bizonytalan ugyanakkor, hogy a megállapodásba foglalt deficitcsökkentési intézkedések elegendőek-e ahhoz, hogy az Egyesült Államok a hitelminősítőknél megőrizhesse az AAA szintű adósbesorolását. A Fitch Ratings hitelminősítő ugyanakkor már jelezte, hogy az Egyesült Államok a megállapodás nyomán megőrizheti a legmegbízhatóbb adósokat megillető AAA minősítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik