Gazdaság

Brutális hatása van a frankerősödésnek

Elemzők szerint egyértelműen ez az oka a magyar kiskereskedelmi kiadások jelentős csökkenésének.

Hat százalékpontos hitelkamat-emelésnek megfelelő hatást gyakorol a magyar devizahiteles háztartások fogyasztására a svájci frank 2008 óta bekövetkezett erősödése londoni elemzők legújabb számításai szerint.

Kimutatásuk szerint a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon a 2008 augusztusában mért szint 95 százaléka alatt van, miközben Lengyelországban közelíti a 115 százalékot, Csehországban pedig nem sokkal marad el az akkori értéktől.

A hatás “annál is inkább megrázó”, mivel a magyar háztartásokon – a balti és a balkáni országokkal ellentétben – 2005 és 2008 között nem lett úrrá “a költekezési láz”, így nem volt olyan mértéktelen fogyasztási hullám, amelyet vissza kellett volna fogni.

A Morgan Stanley becslése szerint a 2005-2007 között felvett frankhitelek törlesztési terhei mára 50 százaléknál nagyobb mértékben nőttek Magyarországon. Úgy vélik, a devizahitelesek óriási többsége élni fog a kormány által a törlesztési terhek enyhítésére kidolgozott program lehetőségeivel. Ez a GDP csaknem 0,5 százalékának megfelelő többletpénzt hagy jövőre a magyar háztartásoknál.

A cég szerint azonban valószínűtlen, hogy ennek jelentős hatása lesz a magyar gazdaság növekedési ütemére, mivel az államháztartási szigorító intézkedések miatt a magyar háztartások valószínűleg továbbra is “óvatosak” lesznek. 2012-ben 2 százalékra lassuló magyarországi gazdasági növekedést jósolnak az idei évre várt 2,6 százalék után.

Vannak jóval derűlátóbb magyar növekedési prognózisok is. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) július végén kiadott prognózisában 2011-re 2,7 százalékos, 2012-re pedig 2,8 százalékos magyar GDP-pluszt jósolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik