Gazdaság

Árfolyamrögzítő kalkulátort indított a PSZÁF

A program segít a devizahiteleseknek az adósságrendezés módjának megválasztásában és a döntés meghozatalában.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a fizetési nehézségekkel küzdő devizaalapú ingatlanhitel-adósok döntésének segítésére, a hitelintézeteket pedig levélben szólította fel a fogyasztóvédelmi normák betartására.

A PSZÁF hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a honlapján megjelentetett internetes kalkulátor a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának átmeneti rögzítéséről szóló törvénnyel kapcsolatban segít a fogyasztóknak a döntés meghozatalában.

A felügyelet a közleményében kiemeli: az átmeneti árfolyamrögzítés akkor fontolandó meg, ha az ügyfelet az árfolyamok elmúlt időszakban lezajlott drasztikus változása miatt komoly törlesztési gondok fenyegetik, de még nincs 90 napon túli tartozása, és pénzügyi lehetőségei 1-3 éven belül várhatóan kedvezőbben alakulhatnak. A kalkulátor orientáló jellegű, az árfolyamfixálásról szóló döntés előtt az ügyfélnek célszerű személyre szóló tájékoztatást kérnie hitelintézetétől – hívja fel a figyelmet a PSZÁF.

A kalkulátor mellett a honlapon új tájékoztatót is közzé tettek a fizetési nehézségekkel küzdő devizaalapú ingatlanhitelesek részére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik