Gazdaság

Fizetésképtelenség fenyegeti az Egyesült Államokat

Egymást vádolja Barack Obama amerikai elnök és John Boehner republikánus képviselőházi elnök amiatt, hogy még mindig nincs megállapodás az adósságplafon emeléséről. Egy hét múlva lejár a határidő: ha a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafont elérik, akkor a kormány nem vehet fel több hitelt, ezért képtelen lesz teljesíteni fizetési kötelességei egy részét.

„Ez egy veszélyes játék, amelyet azelőtt sohasem játszottunk és ma sem engedhetünk meg magunknak, amikor annyi család munkája és megélhetése a tét. Nem engedhetjük meg, hogy az amerikai nép a washingtoni politikai háború járulékos veszteségévé váljon.” Ezekkel a szavakkal üzent a republikánusoknak Barack Obama, amikor hétfőn este élő tévébeszédben sürgette a kongresszus vezetőit, hogy jussanak kompromisszumra az adósságplafon emeléséről és a költségvetési hiány csökkentéséről. Az elnök kitart amellett, hogy az adósságlimit feltételéül szolgáló deficitcsökkentést kiadáscsökkentéssel, valamint a leggazdagabb amerikaiakra és a nagyvállalatokra vonatkozó adókedvezmények megvonásával lehet elérni. Szerinte ez az évi 250 ezer dollár alatt kereső amerikaiak 98 százalékát nem érintené.

Alig egy héttel az augusztus 2-i határidő előtt, amikor a washingtoni pénzügyminisztérium szerint az amerikai kormány fizetésképtelenné válik, a republikánus többségű képviselőház és a demokraták által ellenőrzött kongresszus vezetői képtelenek voltak megállapodni a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon emeléséről. A republikánusok azt akarják, hogy 10 évre elosztott, 1000 milliárd dolláros költségcsökkentés fejében egyezzenek meg egy rövid távú, ugyanilyen mértékű adósságlimit-emelésről. Egy további, 3000 milliárd dolláros csökkentésről jövőre állapodnának meg, és megvágnák a demokraták által védelmezett szociális juttatásokat. A demokraták ezzel szemben ahhoz ragaszkodnak, hogy 2700 milliárd dolláros megszorítás fejében 2400 milliárddal emeljék a plafont, és a kérdésre már ne térjenek vissza a 2012 novemberében tartandó választások előtt. Cserében lemondanának a korábban feltételül szabott adóemelésekről.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke kijelentette, hogy a pártja által beterjesztett tervet a szenátus “meg képes és meg fogja szavazni”. Mint mondta, ha az elnök aláírja azt, a válságatmoszféra, amelyet maga teremtett, meg fog szűnni. Boehner bírálta a szenátus demokratapárti elnöke, Harry Reid által előterjesztett, 2700 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervet, amely szerinte “tele van hamis könyveléssel és washingtoni trükkökkel”.

Barack Obama “veszélyes játéknak” nevezte a kompromisszumképtelenséget. “Megmondtam a két párt vezetőinek, hogy a következő néhány napban olyan igazságos kompromisszummal kell előállniuk, amely átmegy a kongresszus mindkét házán, és amit én is alá tudok írni” – mondta tévébeszédében az amerikai elnök. Hivatkozott arra, hogy republikánus elődei, Reagan elnök, illetve George H. W. Bush is hasonló megállapodásokra tudott jutni a vele szemben álló kongresszussal. Obama figyelmeztetett arra, hogy ha az állam fizetésképtelenné válik, akkor nem lesz pénz sem a havi társadalombiztosítási és veteránjuttatások, sem a kormánnyal leszerződött több ezer vállalkozás kifizetésére, és Amerika elveszítené az AAA osztályú adósbesorolását.

Az amerikai kormány már május 16-án elérte a jelenleg meghatározott, 14 ezer milliárd dollárt meghaladó felső államadósság-limitet, de a pénzügyminisztérium számára ilyen esetekben rendelkezésre álló kifutási idő augusztus 2-áig még lehetővé teszi a kormányzati hitelfelvételek és az esedékes kifizetések folytatását. A nemzetközi hitelminősítők azonban már egyértelmű jelezéseket adtak arról, hogy fogytán a türelmük, és az egyezség elmaradása esetén nem lesznek tekintettel az Egyesült Államok különleges világgazdasági és pénzügyi státusára. A BBC elemzői szerint ha nem sikerül tető alá hozni a megállapodást az adósságplafon emeléséről, az kamatemeléshez vezethet, és nemcsak az amerikai, hanem a globális gazdasági növekedést is veszélyeztetheti.

IMF: életbevágó az egyezség

A nyomott ingatlanpiac, a hosszan elnyúló magas munkanélküliségi ráta, illetve a gyenge fogyasztói hangulat hátráltatja az Egyesült Államok növekedését – írja a Nemzetközi Valutaalap országjelentésében. Az IMF igazgatótanácsa szerint életbevágóan fontos, hogy egyezség szülessen az adósságplafon emeléséről és egy átfogó középtávú konszolidációs programról. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzései szerint az amerikai gazdaság az idén 2,5 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet. A fogyasztói árak idén 2,8 százalékkal, jövőre pedig 1,6 százalékkal emelkedhetnek. A munkanélküliségi ráta pedig az idei évi 8,9 százalékról 8,4 százalékra csökkenhet 2012-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik