Gazdaság

Kevesebb a hamis bankjegy az MNB szerint

A hamisítás továbbra is a három legmagasabb címletre irányul - tájékoztatott a jegybank.

A második negyedévben folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának 2010 utolsó negyedévében kezdődött csökkenése – derül ki a jegybank negyedéves jelentéséből. Hamis valuta továbbra is kis számban kerül elő.

Az MNB honlapján publikált jelentés szerint a második negyedévben 572 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, ami hozzávetőleg 35 százalékkal kevesebb az év első három hónapjában prognosztizáltnál. Ez elenyésző a forgalomban lévő készpénz mennyiségéhez képest: június végén az MNB adatai szerint 269,1 millió darab bankjegy és 1190,2 millió darab érme (mintegy 2362 milliárd forint összegben) volt forgalomban.

A hamis valuták előfordulása a jegybank szerint továbbra sem jelentős, a szakértők 231 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a második negyedévben, ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 199 darab volt.

A forintbankjegyek hamisítása alapvetően továbbra is a három legmagasabb címletre irányul, ezek teszik ki a lefoglalt hamisítványok több mint 90 százalékát: a fellelt hamisítványokból 31 darab húszezres, 45 darab tízezres, 17 darab ötezres volt, míg kétezresből 2 darab, ezresből 1 darab, ötszázasból pedig 5 darab hamisítvány került elő.

A hamisítás csökkenő trendjében a jelentés szerint nagy szerepe van az MNB és a rendőrség hatékony együttműködésének, aminek legjelentősebb eredményeként 2010 végén a rendőrség elfogta az elmúlt év kiemelkedő hamisítási mutatóiért elsősorban felelős, megtévesztő minőségű tízezer forintos utánzatokat előállító bűnözői csoportot.

A jegybank a bankjegyhamisítás elleni küzdelemben kiemelt figyelmet fordít a tudatos készpénzhasználatra és a tudatos bankjegyellenőrzésre. Ennek megfelelően az MNB nemzetközi tekintetben is újszerű kezdeményezésként programot hirdetett, melyben kísérleti jelleggel anyagilag is támogatja, hogy a kiskereskedők a megbízhatóbb bankjegyellenőrzést lehetővé tevő modern uv-A/C készüléket vásároljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik