Gazdaság

Ma kiderül, hogy bírják a bankok a stresszt

A magyar pénzintézetek közül csak az OTP vett részt az Európai Bankhatóság tesztjében.

Az európai tőzsdezárásokat követően pénteken délután teszi közzé az uniós bankok stressztűrő képességét felmérő idei stresszteszt eredményeit az Európai Bankhatóság (EBA).

Az EBA az idén 91 európai bankot vizsgált, ezek a teljes eszközértéket tekintve az uniós bankágazat mintegy 65 százalékát fedik le.

Uniós diplomáciai körökből olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a teszten az idén csak néhány bank “bukott meg”. Előzetesen már kiszivárgott az a hír, hogy minden német és olasz bank átment a vizsgán.

Kedden már külföldi hírügynökségek tudni vélték, hogy a vizsgált 25 spanyol bank közül 6 elbukott az Európai Bankhatóság (EBA) terhelési próbáján, a 13 vizsgált német és 4 portugál pénzintézet azonban mind átment a teszten a keddi sajtójelentések szerint.

Az ABC című spanyol lap keddi számában arról írt, hogy 5 spanyolországi takarékpénztár és egy közepes méretű bank nem tudta teljesíteni a stresszteszt követelményeit.

A Diaro Economico című lisszaboni lap szerint a portugál bankok megfeleltek a teszten, a Financial Times Deutschland pedig arról írt, hogy német bank az idén nincs a bukottak között.

A banki stresszteszt néven ismert terhelési próbát már elvégezték, az eredményeket ismerik is az érintett bankok és hatóságok, az EBA azonban csak péntek délután 18 órakor közli jelentését.

Magyarországról az idén egyedül az OTP vett részt a tesztben, tavaly az OTP mellett az FHB is a vizsgált bankok között volt. Az OTP tavaly 92 bank közül a második legjobb stressztűrő képességet mutatta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik