Gazdaság

Külön felszólítás nélkül szüntet a cégbíróság

Egyre több céget szüntetnek meg törvényességi felügyeleti eljárás alapján a cégbíróságok.

A Pest Megyei Cégbíróságon évek óta emelkedik a törvényességi felügyeleti eljárások száma: idén például már majdnem 700 ilyen eset volt. 90 százalékuknál azért, mert a vállalkozást nem lehet megtalálni a bejegyzett székhelyén és legtöbbször a vezetőik sem érhetőek el. Általában az adóhatóság kezdeményez ilyen eljárást, ők egyre többször a cégmérleg elmulasztása miatt is.

A több tízezer mulasztó számonkérése a legutóbbi időkig nem járt különösebb következménnyel, de két éve az adóhivatal feladata a cégmérlegek “behajtása”. Mára a hivatal “beindult” és alapos utánajárást követően egyre többször kezdeményezi emiatt a törvényességi felügyeleti eljárást. A cégbíróság ilyen esetben külön felszólítás nélkül megszűntnek nyilvánítja a céget, és elrendeli kényszer-végelszámolását. Ezek az ügyek – mivel a vállalkozásoknak rendszerint nincs vagyonuk, csak adósságuk – végül felszámolásba fordulnak át – tájékoztatott Ábel Kornél.

A Pest Megyei Cégbíróságnál egyébként folyamatosan növekszik az ilyen eljárások száma. 2005-ben például 4062 céget alapítottak és 1350 eljárás indult, 2010-ben 7035 alapításra 4426 törvényességi felügyeleti eljárás esett. Idén eddig 2453 céget alapítottak és már 655 eljárás indult.

Törvényességi felügyeleti eljárást most már a cégmérleg benyújtásának elmulasztása miatt is egyre többször kezdeményez az adóhatóság. Ennek eredményeként a cég meg is szűnhet, ezért erre az idei mérlegek benyújtásakor is érdemes gondolni – figyelmeztetett Ábel Kornél, a Pest Megyei Bíróság Gazdasági kollégiumának vezetője a bíróság friss hírlevelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik