Gazdaság

Rövid életű lehet az euró erősödése

A héten a közös európai valuta a június eleji szintre erősödött, pénteken napközben 1,45 dollár körül mozgott.

Az euró jelentősen erősödött a héten annak a hatására, hogy a görög parlament elfogadta a mentőcsomag újabb részlete folyósításának feltételéül szabott megszorító csomagot, sok szakértő szerint azonban rövid életű lehet az euró drágulása.

A görög parlamenti szavazás eredménye alapján megnyílt az út a 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb részletének a folyósítása előtt. Erről várhatóan szombaton döntenek az euróövezeti pénzügyminiszterek.

A héten az euró június eleji szintre erősödött, pénteken napközben 1,45 dollár körül mozgott. A Société Générale szerint az euró 1,47 dollárig is drágulhat.

Szakértők az elmúlt 12 hónap tapasztalata alapján azonban úgy látják, hogy az újabb csomagoknak az euróra gyakorolt árfolyam-erősítő hatása egyre rövidebb.

Thomas Kressin, a világ legnagyobb vagyonkezelője, a Pimco devizapiaci szakértője szerint legkésőbb szeptemberben ismét a bizonytalanság lesz úrrá a piacokon. Ekkor vizsgálja meg ugyanis a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank (EKB), hogy hol tart a görög költségvetés a vállaláshoz képest. Kressin szerint a görög történetnek még nincs vége, sokáig terítéken lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik