Nagyvilág

Elfogadták a görög megszorításokat

Jöhet a110 milliárd eurós uniós mentőcsomag. A német bankok és biztosítók is segítenek - 3,2 milliárd euróval támogatják Görögországot.

A görög parlament csütörtök délután megszavazta a 28,4 milliárd eurós megszorító csomag végrehajtásáról szóló törvényt. A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását.

A 2011-2015 közötti időszakra vonatkozó megszorító csomag értéke eléri a 28,4 milliárd eurót (7608 milliárd forint). Az athéni kormányzat így 14,32 milliárd euróval csökkenti kiadásait, míg bevételeit 14,09 milliárd euróval növeli.

Német bankok és biztosítók önkéntes alapon 3,2 milliárd euróval vesznek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban – jelentette be csütörtökön a  német pénzügyminiszter. A berlini vezetés és a német pénzügyi szektor abban állapodott meg, hogy a magánhitelezők az eredeti feltételekkel hitelezik újra a lejáró görög adósságot. A megoldást 2014 előtt lejáró állampapírok esetében alkalmazzák. Német bankok és biztosítók összesen 10 milliárd euró értékű görög államkötvényt birtokolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik