Gazdaság

Belefullad az adósságba a nagymultú halászati cég

Végelszámolásra vár az 1,3 milliárd forintos adósságállományt maga előtt görgető, száz éves múltú, közcélú Balatoni Halászati Zrt.

Az elmúlt időszak átalakításai után négyszemélyesre zsugorodó BH Zrt.-t tavaly október eleje óta vezető Klemm József elmondta: miután 2009 végén a cégből kivált a balatoni halgazdálkodási feladatokat megöröklő Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp), a régi társaságnál csak a jelzáloggal terhelt 6 darab, összesen 1550 hektárnyi tógazdaság és egy halfeldolgozó üzem maradt, az évek során felhalmozott, 1,3 milliárd forintos adósságállománnyal.

Az adósság zöme az állami tulajdonosi jogokat képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felé áll fenn.  A 2009-es átalakításnak az lehetett a célja, hogy a megmaradt vagyonból rendezzék a társaság állam felé is fennálló adóságát, de az átalakítást követő többszöri eladási kísérlet nem járt eredménnyel.

A vezérigazgató szerint “nem volt reális elképzelés, több száz hektárnyi tógazdaságot értékesíteni rövid idő alatt egy igen szűk termelői kört érintő piacon”. Hozzátette, már csak azért sem, mert a tavak nem kerülhetnek társasági vagyonba, azaz csak magánszemély vagy a magyar állam tehet vételi ajánlatot rájuk.

Klemm József közölte, a BH Zrt. jelenleg javaslatot készít a tulajdonos számára a végelszámolás megindításáról. Várhatóan pár hónapon belül megszületik az ügyben a tulajdonosi döntés.

A fő kérdésre egyelőre nincs válasz, hogy állami tulajdonban maradhatnak-e valamilyen formában a Balaton vízgyűjtőjén található tógazdaságok, vagy mindenképpen értékesíteni kell azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik