Gazdaság

Egyre több cég dobja be a törölközőt

A januári csökkenést követően februárban ismét nőtt a cégfelszámolások és a végelszámolások száma Magyarországon az előző évihez képest - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató szerdai jelentéséből.

Az év második hónapjában 1216 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ami 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a végelszámolások száma pedig 11 százalékkal 1374-re nőtt.

Az új vállalkozások számának alakulása ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat: februárban 4057 céget alapítottak, hét százalékkal kevesebbet a tavaly februári 4341-nél – közölte az Opten.

Januárban éves szinten még csökkent a felszámolások és a végelszámolások száma, ez azonban a társaság szerint nem a válság végét jelzi, hanem akár annak is betudható, hogy kevesebb volt a munkanap.

A közlemény idézi Csorbai Hajnalka stratégiai igazgatót, aki szerint a felszámolások számának emelkedése egyértelműen a gazdasági válság elhúzódását mutatja, a végelszámolások növekedése pedig akár pozitív is lehetne a hitelezők szempontjából, de csak abban az esetben, ha a felszámolások száma ezzel párhuzamosan csökkenne. Az adatok viszont azt mutatják, hogy mindkét érték hasonló ütemben nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik