Gazdaság

Nyugdíjpénzből csökkenti az államadósságot a kormány

Alapvetően az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon mintegy felét kitevő állampapír részét használják. Ezt a CIB Bank vezető elemzője nyilatkozta.

A miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a magyar kormány a nemzeti össztermék 81 százalékát kitevő államadósságot július 1-jétől 77 százalékra csökkenti egy lépésben.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) keddi közlése szerint a pénztárak összességében 2.946 milliárd forintnyi vagyont adtak át az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK, amelyből mintegy 140 milliárd forintnyi volt a készpénzállomány.

A CIB Bank vezető elemzője elmondta: az államadósság idei csökkenése az átvett nyugdíjpénztári vagyonnak tudható be. Barta György úgy vélekedett, hogy a kormány fiskális rátermettsége jövőre derül ki igazán, amikor nem lesznek ilyen nagy egyedi bevételek, mint például a nyugdíjvagyon. A csökkenés be van árazva, erre a piac számít, inkább az lesz az érdekes, hogy az adósság milyen mértékben tud majd csökkenni 2012-ben – tette hozzá.

A kormánynak többféle előrejelzése is volt arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben tud csökkenni az adósságpálya. Egy kicsit eltér attól, amit a nemzetközi szervezetek várnak, a kormány egy kicsit meredekebben csökkenő adósságpályára számít. Ez Barta György szerint elsősorban annak tudható be, hogy a növekedési előrejelzéseik is valamivel optimistábbak, mint a nemzetközi szervezeteké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik