Gazdaság

Lassult a svájci gazdaság, gyengült a frank

Árnyalatnyit veszített lendületéből az első negyedévben a svájci gazdaság, amelynek hírére kissé gyengült a frank a főbb devizákhoz képest.

A most publikált statisztikai adatok szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal nőtt január-március között az előző negyedévi 0,8 százalékos bővülést követően, míg elemzők 0,8-1 százalékot vártak az első negyedévben. Éves összevetésben is lassult a növekedés: 2,4 százalékra a tavaly október-decemberben elért 3,1 százalékról.

Elemzők szerint ugyanakkor a kisebb növekedés ellenére a gazdaság robusztusan fejlődik, a húzóerő továbbra is az export az erős frank ellenére, és növekszik a magánfogyasztás is. Az egyetlen negatív elem a gépek és berendezések beruházásának az alakulása – itt 0,3 százalékos visszaesést tapasztaltak -, de ez is csak inkább kis korrekció az előző negyedévek lendületes növekedéséhez képest. Mindenesetre a hír hallatán kissé gyengült a svájci frank: egy euró 1,2260 frankot ért kedden kora délelőtt a hétfőn esti 1,2175 frankot követően. Egy dollár 0,8525 frankot ért, hétfőn 0,8480-at.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik