Gazdaság

Stabilizálódik az újautók piaca

Kezd stabilizálódni az újautó-értékesítési piac a tavalyi mélypont után, az első negyedévben élénkült a vásárlók érdeklődése a szalonokban - írja a Magyar Hírlap.

Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke elmondta, a magánszemélyek még a 2010 első negyedévihez képest is kevesebb autót vásároltak, a cégek viszont kezdik lecserélni járműveiket.

Kedvezőnek mondta azt is, hogy a tehetősebb családok részéről növekszik az érdeklődés az autók iránt.

Az elnök szerint ugyanakkor továbbra is nagyon rossz a helyzet a szervizek működtetésénél. Utalt arra, hogy a válság miatt az elmúlt két évben jelentősen csökkent az ügyfélkör, ennek következtében tízezer embernek szűnt meg a munkaviszonya.

A márkaszervizek és a bejelentett javítóműhelyek szerepe visszaszorult, az autósok az olcsóbb, de az illegális szférában működő javítóműhelyeket keresik fel.

Ebben a helyzetben változást hozhat az a megállapodás-tervezet, amiről a Gémosz a napokban egyezett meg a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Eszerint négy év alatt ötezer munkavállaló kerülhetne vissza a legális szférába, ha ezt a kormány szabályozási szinten is elő tudja segíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik