Gazdaság

Továbbra is borúlátóak az autókereskedők

A PricewaterhouseCoopers (PwC) legújabb felmerése szerint az autókereskedők továbbra is borúlátóak, a tavalyi forgalomcsökkenés után az idén sem várnak felfutást.

A PwC sajtótájékoztatóján Lőcsei Tamás cégtárs kifejtette: a 2009-re vonatkozó felmérésük szerint az autókereskedők 86 százaléka az eladások visszaesésének fő okaként a pénzügyi-gazdasági válságot jelölte meg.

Az autókereskedők arról is beszámoltak, hogy már tavaly a készpénzes autóeladások kerültek előtérbe, a vevők mintegy 75 százaléka a készpénzes vásárlást részesítette előnyben 2009-ben, ez a tendencia továbbra is jellemző – mondta Lőcsei Tamás.

A válaszadók 50 százaléka pénzügyi helyzetét sokkal rosszabbnak mondta 2009-ben, mint 2008-ban. Mindössze a válaszadók 8 százaléka szerint volt jobb a tavalyi év, mint az előző. A válság hatása miatt a kereskedők megpróbálták mérsékelni költségeiket, 82 százalékuk létszámleépítéssel élt, 80 százalékuk pedig csökkentette a reklámkiadásokat. A válaszadók 20 százaléka a munkaidőt csökkentette, csupán 7 százalékuknál nem volt semmilyen kiadáscsökkentés.

Tavaly már senki nem jelzett létszámbővülést, 2008-ban még a válaszolók 23 százaléka mondta azt, nőtt a létszám a cégénél. Kérdésre elmondta: a kereskedők döntő többsége csak 2012-2016-ban várja, hogy az üzletmenet visszaáll a 2007-es szintre.

Azt is közölte: tavaly már kezdett visszaszorulni a devizahitelezés az autóvásárlásban a forint árfolyamának változása miatt, holott ez korábban igen népszerű volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik