Gazdaság

Orbán szokatlan háborút ígér

Magyarországon a gazdasági rendszer teljes átszervezése zajlik, az államadósságra mint ellenségre, nem pedig mint politikai kihívásra tekintünk – mondta a miniszterelnök hétfőn, a COSAC-találkozón.

“Az államadósság tekintetében Magyarország háborúban áll, és ezt a küzdelmet meg akarja nyerni” – mondta a kormányfő az EU-tagállamok parlamentjei európai ügyi bizottságainak ülésén, az Országgyűlésben. Az államadósság elleni harc sikeréhez olyan lépésekre is szükség van, amelyek ma még újak, vagy amelyektől már elszokott az unió – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor közölte: ki kellett mondani, hogy az államadósságot négy év alatt a GDP mostani 82 százalékos szintjéről a 70-75 százalék közötti sávba kell levinni.

Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak stratégiailag rendezett kapcsolatra van szüksége Oroszországgal, azonban ha nincs közép-európai együttműködés, akkor nehezen fog létrejönni stratégiai kiegyezés a kontinens és Oroszország között.

A miniszterelnök az EU-tagállamok parlamentjei európai ügyi bizottságainak hétfői budapesti ülésén, a COSAC-találkozón azt mondta: Közép-Európának biztonsági garanciákra van szüksége. A térség katonai biztonsága ugyan adottnak tekinthető, de gazdasági biztonsági garanciák is kellenek, elsősorban az energia területén – tette hozzá. Mint mondta: biztosítani kell az észak-déli útvonalakat a Balti-tengertől az Adriáig. Közép-Európa megerősödése egyetemes, átfogó európai érdek – jelentette ki Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik