Gazdaság

Az MSZP szerint az Orbán-kormány becsapja a romákat

A szocialisták szerint hiteltelen az Orbán Viktor és Farkas Flórián közötti pénteken aláírt keretmegállapodás.

Nyakó István szerint hiteltelen Orbán Viktor munkahelyteremtő ígérete, miután kormánya szétverte az Út a munkához programot, és ezzel több tízezer romától vette el a munkát, illetve miután szakított a térségi felzárkóztatás koncepciójával.

Először az Orbán-kormány társadalom- és gazdaságpolitikájában van szükség 180 fokos fordulatra, ezután következhet az okozott károk felszámolása, majd a kabinetnek vissza kell térnie a térségi felzárkóztatáshoz – mondta Nyakó István. Hozzátette: nem elég négy év alatt munkát adni százezer romának, és csak jövőre elindítani az ehhez szükséges képzési programokat.

A parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának szocialista tagja szerint az északkelet-magyarországi térség szociális katasztrófa előtt áll, amely be is következik, ha azonnal nem kezdenek hozzá a probléma megoldásához.

Hangsúlyozta, a kormány igazságtalan intézkedései romákat és nem romákat egyaránt sújtottak, és a társadalmi feszültség ma akkora, hogy csak “olaj a tűzre”, ha a kormány a szegények egy csoportját kiemeli. Véleménye szerint a romaprogramnak a nehéz helyzetű térségek felzárkóztatását célzó terveken belül a helye.

Teleki László, az MSZP elnökségi tagja pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, ma már kevésbé bízik a magyarországi cigányság abban, hogy a hangzatos ígéreteken túl bármi is történne. Ezért közleményében felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy nem lehet becsapni a magyarországi cigányságot.

Orbán Viktor kormányfő és Farkas Flórián ORÖ-elnök pénteken írta alá azt a keretmegállapodást, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra. A dokumentum részleteit ismertetve a kormányfő elmondta: átfogó oktatási változásokat hajtanak végre, amelyek végén 20 ezer roma fiatal fog piacképes szakmát szerezni. Célul tűzik emellett, hogy legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt, és be tudja fejezni ott a tanulmányait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik