Belföld

Morvai Krisztina átkeresztelné a “cigánybűnözést”

A "mindennapi bűnözés" és a "bűnözéstől való félelem jelensége" kifejezések használatát preferálná inkább a politikus.

A Jobbik európai parlamenti képviselője szerint a “cigánybűnözés” kifejezés használata feszültségeket kelt, és a média, illetve a szakemberek is a szó használatát kifogásolják az általa meghatározott jelenség lényegének vizsgálata helyett.

Morvai Krisztina szerint az állam súlyosan elhanyagolja a bűnmegelőzéssel, a bűnüldözéssel és az áldozatok megsegítésével összefüggő kötelezettségeit. Az EP-képviselő a “mindennapokat megkeserítő bűnözés” körébe sorolta a garázda jellegű, idősekben, nőkben és gyermekekben félelmet keltő bűncselekményeket és szabálysértéseket, valamint a sokszor megdöbbentő brutalitással, főként nyereségvágyból és védekezésre képtelen emberek ellen elkövetett emberöléseket. Helytelenítette, hogy a hatóság “kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekményként” kezeli például a rendszeres termény- és jószáglopásokat, valamint a besurranásokat, holott azok is súlyos kárt okoznak.

Morvai szerint ezek a “mindennapi bűncselekmények” meghatározó arányban “rossz társadalmi helyzetben élő cigány származásúakhoz” köthetők, ám – mint fogalmazott – arról már kevesebb szó esik, hogy ugyanezen bűncselekmények áldozatai között is nagy számban találni romákat. A politikus ezért javaslatot tett a bűnmegelőzéshez való jog, valamint a sértetti jog fogalmának bevezetésére is.

A Jobbik EP-képviselője kiemelte továbbá, hogy brüsszeli fizetését felhasználva egy a “mindennapi bűnözést” bemutató kutatás készítésébe kezd, amelynek első állomásaként szerdán, Gyöngyöspatán készít interjút bűncselekmények áldozataival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik