Belföld

Gyöngyöspata: Lázár hisz a magyar “New Deal”-ben

A politikus szerint a munkahelyteremtés, az oktatás és a közbiztonság a felzárkóztatás kulcsterületei.

A Gyöngyöspatán történtek és a cigányság helyzete kapcsán tette közzé írását a Fidesz frakcióvezetője szerdán az Origo hírportálon.

Lázár szerint a kialakult helyzet logikai lánca a következő: a képzetlen munkanélküliek tömegeinek magára hagyása, majd állami erélytelenség a megélhetési bűnözéssel, a közbiztonság romlásával szemben, aztán a valóság tagadása, a megosztottság kiterjesztése a közös nyelvre, végül pedig újra erélytelenség, gyengeség az önkényes rendfenntartókkal, az erőszak árnyékállamát ígérőkkel szemben.

Hódmezővásárhely polgármestere nagy mulasztásnak értékeli, hogy a magyar politika egy ponton lemondott az őszinte, egyenes beszédről, és olyan mesterséges nyelven próbált a hétköznapokról beszélni, amelynek bizonyos jelenségek leírására egyszerűen szavai sem voltak. Ez volt szerinte az eredendő bűn: a valóság látásáról és elbeszéléséről való lemondás. Mindennek hatására a politika valósága és a hétköznapoké kezdett elszakadni egymástól, ami az állammal szemben bizalomvesztéshez vezetett.

Lázár János szerint ennek nyomán egész országrészek tapasztalatává kezdett válni az, hogy amivel kapcsolatban segítséget várnak, az a hivatalos Magyarország szintjén nem is létezik.

Ez az elárvultság és frusztráció nyitotta ki szélesre a kapukat a szélsőjobb előtt, amely be is masírozott azon, és egyszerre kínált mindent, amit korábban megtagadott a politika: nyitott fület, a dolgok néven nevezését, határozott válaszokat, tettrekészséget, erőt – olvasható az írásban.

Lázár János hangsúlyozza: akár a munkanélküliség, akár a tyúktolvaj, akár a kirekesztő neonáci testesíti meg a fenyegetést, Magyarország minden polgárának joga van ahhoz, hogy az államtól várhasson védelmet. Ezt a bizalmi viszonyt kell helyreállítani lépésről lépésre – vallja.

A kilátástalan helyzetben lévőknek – köztük a meghatározó arányt képviselő romáknak – munkahelyet, gyermekeiknek a nyomor örökségétől megszabadító oktatást kell nyújtani – folytatja, hozzáfűzve: a megélhetési bűnözés, a megosztottságból következő helyi polgárháború kárvallottjainak pedig hathatós védelmet, a hétköznapok biztonságának állami garanciáját.

Utal az újrainduló közmunkaprogramra, amely szerinte afféle magyar “New Deal”, új megállapodás lehet polgár és polgár, illetve állam és polgára között, Kelet-Magyarország infrastrukturális fejlesztésének, felzárkóztatásának egyik fontos eszköze. Mint írja: a köztársaság az iskolákban kezdődik.

AJÁNLOTT LINK:

Gyöngyöspata: a valóság újrafelfedezése

Ajánlott videó

Olvasói sztorik