Gazdaság

Fellegi: nem szivárog tovább az állami vagyon

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint lezárult a privatizáció Magyarországon.

Folyik az új közbeszerzési törvény véglegesítése, és remények szerint az idén júliusig a parlament elfogadja, ősszel pedig hatályba lép a jogszabály – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken a Hungarian Business Leaders Forum Pénzügyi csúcstalálkozó rendezvényén.

A nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy az új közbeszerzési törvény a visszaélések és a korrupció visszaszorítása érdekében bezárja azokat a kiskapukat, amelyeken keresztül az állami vagyon elszivárgott.

A részletekről szólva Fellegi Tamás elmondta: új szabályként jelenik meg az új törvényben, hogy az ajánlatkérőnek a tenderbontást megelőzően nyilvánosan ismertetni kell, mekkora anyagi fedezet áll rendelkezésre a szerződés teljesítéséhez. A gyors és hatékony jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottság megreformálásával teremtené meg a kormány.

Fellegi elmondta, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerül a 2011-2014. közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Vagyongazdálkodási Irányelv, amelynek tervezete a privatizációt lezártnak tekinti.

Hozzátette: a működőtőke bevonását nem lehet a továbbiakban privatizációval elérni, mindemellett törekedni kell a meglévő vagyon ésszerű és költséghatékony hasznosítására, lehetőség szerinti gyarapítására.

Fellegi Tamás kitért arra is, hogy az egységes állami vagyon nyilvántartásának elkészítését az idén befejezik. Az állami vagyon jelentős hányadát a többségi állami tulajdonban lévő társaságok vagyona teszi ki, és ennek növelése mellett szükség van a közjó és az üzleti szemlélet egyensúlyának megteremtésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik