Belföld

Fellegi: jó a vélemény a magyar EU-elnökségről

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint "a magyarok egyszerre jó csapatjátékosok és zongoracipelők".

Fellegi Tamás az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta : sikeresnek tartja a magyar elnökség elmúlt három hónapját. A miniszter úgy vélekedett, hogy az elnökség a számára kirótt feladatokat sikeresen teljesítette, amelyeknél volt rá mód, ott az EU ebben az időszakban eljutott a jogszabályalkotásig, ahol pedig nyitva állt a lehetőség, ott megszülettek a politikai kompromisszumok.

Az elnökségi feladatok kapcsán úgy fogalmazott, hogy “a magyarok egyszerre jó csapatjátékosok és zongoracipelők”; a brüsszeli vélekedés kifejezetten pozitív arról, hogy Magyarország, mint soros elnök, milyen szerepet játszik a tárgyalásokon.

Arra a felvetésre, hogy a médiatörvény külföldi visszhangja elterelte a figyelmet az elnökségi szakmai munkáról, Fellegi Tamás azt válaszolta: a médiatörvényt és az elnökséget összekeverni “vétkes könnyelműség”, és kifejezetten rosszakaratra vall.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi, az unióval kapcsolatos kijelentéseit firtató kérdésre Fellegi Tamás azt válaszolta: “a miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarországban hisz, azt kell szeretni, és az Európai Unió olyan érvényesülési keret, amely nem diktálhat”.

A szakminiszter hangsúlyozta: az EU szabályait Magyarország elfogadta, de ezeknek nem passzív elszenvedője, hanem aktív alakítója. Kiemelte: az unió olyan keret, amely az összeurópai célokat szolgálja, de van, “amit örömmel fogadunk, van, amit kevésbé. Amit pedig nem fogadunk örömmel és nem kötelező csatlakozni hozzá, továbbá úgy ítéljük meg, hogy nem a nemzeti érdekeket szolgálja – legyen az például az adóharmonizáció kérdése -, ahhoz nem csatlakozunk”.

AJÁNLOTT LINK:

Fellegi: Brüsszel véleménye jó a magyar elnöki szerepről (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik