Nagyvilág

Fellegi kínai gyorsvasútról is tárgyalt Pekingben

Kínai gyártmányú gyorsvasút magyarországi építéséről is beszélt Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a China Daily című angol nyelvű kínai lapnak adott szombati interjújában.

A miniszter visszautasította, azokat a jelentéseket, hogy Peking megvásárolná Magyarország adósságát. “Amikor legutóbb Pekingben jártunk, számos projekt szóba került, köztük a gyorsvasútépítés is, például Budapest belvárosa és a Ferihegyi repülőtér között” – mondta Fellegi a lapnak. A nemzeti fejlesztési miniszter tavaly decemberben találkozott Pekingben a kereskedelmi és a vasútügyi minisztériumok vezetőivel – emlékeztet a China Daily.

A kínai-magyar kereskedelem volumene tavaly 8,72 milliárd dollár (1718 milliárd forint) volt, ez 28 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest – jelentette a kínai vámhivatal.

“Magyarország és Kína hosszú távú pénzügyi együttműködésről tárgyal, de ez nem jelenti azt, hogy Kína magyar államkötvényeket venne” – mondta Fellegi, hozzátéve, soha nem mondott olyat, hogy Kína megvásárolná a magyar államadósságot. A fejlesztési miniszter szerint csak arról beszélt, hogy a magyar kormány kínai bankokkal és a kínai kormánnyal is tárgyal a jövőbeni pénzügyi együttműködésről.

A fejlesztési miniszter szerint tervben van kínai közreműködéssel készülő logisztikai központok megépítése, köztük egy teherrepülőtéré. Ezek kiváló terepei lehetnének a Kínából érkező áruk európai elosztásának – nyilatkozta Fellegi Tamás. Ehhez kapcsolódóan a magyar kormány szeretne együttműködni Kínával informatikai területen is. “A Huawei már befektet Magyarországon, megteremtve ezzel hosszú távú jelenlétének alapjait az országban, és ebben mi támogatjuk a céget” – mondta a miniszter.

Mint több szomszédos ország, Magyarország is mindent megtesz, hogy az országba csábítsa a kínai befektetőket – jegyzi meg a lap. Február elején a Wanhua Industrial Group teljes befolyást szerzett a Borsodchem fölött, 1,2 milliárd euróért (327 milliárd forintért). Ez volt eddig a legnagyobb kínai befektetés Magyarországon. A napilap szerint Magyarországon Fellegi Tamást csak “Mr. Kínaként” emlegetik, mivel ő a felelős a kínai kapcsolatokért a kormányon belül. 2010. májusi miniszteri kinevezése óta negyedszer jár a távol-keleti országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik