Gazdaság

Vasárnapig lehet még kérni bérkompenzációt

Május 15-ig adhatják le pótlólag az erre szolgáló nyilatkozatot a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak.

Vasárnapig van még lehetőségük a költségvetési szerveknél foglalkoztatottaknak, hogy ha eddig nem tették, bérkompenzációt igényeljenek. Ez szolgál az idei adóváltozások ellentételezésére. Amennyiben minden feltétel teljesül, a kompenzációra januárig visszamenőleg lesz jogosult a munkavállaló – közölte a nemzetgazdasági tárca.

Bő két héttel ezelőtt módosították a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak idei kompenzációjáról szóló kormányrendeletet, így pedig van még lehetőség az ellentételezés utólagos kérésére. Amennyiben tehát valaki januártól jogosult volt a kompenzációra, de az ezt kérő nyilatkozatát nem adta le, most pótlólag megteheti ezt május 15-ig, vagyis vasárnapig. Hogyha minden feltétel teljesül, akkor január 1-jéig visszamenőleg jogosulttá válik a kompenzációra. Ehhez egy erre szolgáló nyomtatványt is le kell adni a munkáltatónak.

A minisztérium közleménye szerint, amennyiben valaki január 15-e után, de még a módosító rendelet hatályba lépése előtt adta le nyilatkozatát, és a késedelem miatt volt olyan hónap, amelyre nem járt a kompenzáció, ugyancsak ki kell tölteni a nyilatkozatot.

A vasárnap után leadott nyilatkozatokkal a kompenzációt visszamenőlegesen nem lehet már érvényesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik