Gazdaság

Egyházi dolgozók is kérnének bérkompenzációt

A 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével sok munkavállaló jövedelme csökkent.

Az egyházak tárgyalást folytatnak a kormányzattal az egyházi fenntartású közfeladatokat ellátó intézményekben dolgozók bérkompenzációjáról – közölte a Magyarországi Református Egyház zsinati hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A bérkompenzáció bevezetésére azért van szükség, mert a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével sok munkavállaló jövedelme csökkent.

Az állam a költségvetésből mintegy 22 milliárd forintot szán a kompenzáció fedezetére, a pénzt a 2011. évi költségvetési törvényben megjelölt céltartalék terhére fizetik majd ki az érintett intézményeknek. Az intézmények ezeket az összegeket kizárólag a bérkompenzációra használhatják fel, és azzal az év végén el kell számolniuk.

Mint a közleményben olvasható, a református zsinati tanács szerdai ülésén arról is szó esett: a kormányzat nyitott, keresi a megoldást arra, hogy az állami szféra munkavállalóihoz hasonlóan legyen arra fedezet, hogy az egyházi fenntartású intézmények dolgozói is megkapják a bérkompenzációt, s így fizetésük nettó értéke ne legyen kisebb 2011-ben, mint 2010-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik