Gazdaság

Rogán elégedett az állami cégek többségével

A nagy állami cégek többségénél megtörtént a bérkompenzáció.

A nagy állami cégek többsége eleget tett a január 1-jei bérkompenzációnak. Ezt a fideszes Rogán Antal mondta, miután az általa vezetett bérmonitoring bizottság az állami, illetve az ahhoz kötődő szektor legnagyobb foglalkoztatóinak képviselőivel találkozott.

A megbeszélésén jelen volt a BKV, a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, a MÁV, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Magyar Fejlesztési Bank képviselője. Ezek a cégek több mint 130 ezer munkavállalót foglalkoztatnak – mondta Rogán Antal.

Erre a körre vonatkozóan az volt a kormány elvárása, hogy megtörténjen a bérkompenzáció 2011. január 1-jétől. A túlnyomó többségnél ez meg is valósult, ám előfordulnak olyan esetek, ahol még nem – tette hozzá.

A fideszes politikus szerint elsősorban az állami cégekkel szerződött vállalkozók által foglalkoztatottak esetében – ami 3-4 ezer embert jelent – volt probléma, a BKV-nál pedig még nem született meg a bérmegállapodás.

Rogán előzőleg a TV2 reggeli műsorában arról is beszélt, hogy törvénybe foglalná, hogy állami támogatáshoz vagy adókedvezményhez csak azok a vállalatok juthassanak, amelyek a megelőző évben a saját alacsony és középkeresetű munkavállalóiknál érvényesítették az OÉT ajánlását.

A törvény 2014-ig jelentene garanciát a bruttó 300 ezer forint alatt keresőknek, akkortól ugyanis Rogán Antal szerint az új adórendszer mindenki számára egyaránt előnyös lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik