ngm
Gazdaság

NGM: arányossá válik az szja-rendszer

A kormány a társadalmi igazságtalanságok megszüntetése miatt döntött az adójóváírás szűkítése mellett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kormány a hazai közteherviselési rendszer felülvizsgálata, a gazdasági szereplők véleményének megismerése, illetve az adózással kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok, tendenciák áttekintése után határozott 2010 tavaszán a személyijövedelemadó-rendszer gyökeres átalakításáról. Ez az átalakítás több célt fogalmazott meg: például a személyijövedelem-adózás rendszerének leegyszerűsítését, az arányosságot, az egyenlő társadalmi szerepvállalás megteremtését, az adóterhelés csökkentését és az adóbázis szélesítését – áll a közleményben.

Ezen célok teljesülése folyamatosan prioritást élvez, melyet jól példáz a 2010 őszén benyújtott adócsomag és a múlt héten bemutatott Konvergencia Program is.

A dokumentum szerint az őszi törvénymódosításokkal a kormány garanciát vállalt arra, hogy leveti a szocialisták örökségét, és valódi 16 százalékos, egykulcsos személyijövedelemadó-rendszert vezet be. Az előző kormány által bevezetett “szuperbruttósítás” fokozatos megszüntetése a következő két évben további 4,32 százalékponttal csökkenti a munkavállalók terheit, egyúttal megemeli az elkölthető jövedelmeket.

A kormány az elkövetkezendő években is folytatni kívánja a megkezdett munkát, és szakítva a hagyományokkal egy valódi, arányos, alacsony kulcsú személyi jövedelemadót kíván bevezetni – írja az NGM közleménye.

Az adójóváírás szűkítésével a kormány a személyijövedelemadó-rendszert valóban arányossá teszi. Egy adórendszer átalakításakor nemcsak az egyént, hanem a társadalmat egészében kell vizsgálni. Az aránytalanság megszüntetéséhez pedig, meg kell hozni a szükséges intézkedéseket, és nem feltétlenül az adózáson keresztül kell a szociális alapon rászoruló rétegeket előnyben részesíteni – érvel a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik