Gazdaság

Nem csatlakoznánk a Stabilitási Paktumhoz

Az NGM szerint nem áll az ország érdekében, hogy egyeztesse a társasági adókat az uniós közösséggel.

Magyarországnak nem áll érdekében csatlakozni az Európai Unió Stabilitási Paktumához, amelynek egyik sarkalatos pontja, hogy az egyezményt aláíró országok a társasági adó mértékét harmonizálják, azaz egyeztetik – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

E szerint Magyarország minden olyan lépést megtesz, amely az EU strukturális paktumában szerepel, sőt a Széll Kálmán Terv ennél még ambiciózusabb intézkedéseket tartalmaz úgy, hogy közben megtartja adórendszere függetlenségét is.

A Magyar Kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium teljes mértékben egyetért az Európai Unió Versenyképességi Paktumának céljaival. A versenyképesség növelése, a foglalkoztatottság emelése, a közpénzügyek fenntarthatóságának javítása és a pénzügyi stabilitás megerősítése mind olyan cél, amely egybeesik a magyar érdekekkel.

A társasági adórendszer harmonizációja azonban nem áll Magyarország érdekében, hiszen a magyar gazdaságpolitika kifejezetten azt célozza, hogy hazánk az üzleti vállalkozások számára a legkedvezőbb befektetési célpont legyen – áll a közleményben.

További veszélyforrás, hogy Magyarország esetében a helyi iparűzési adó is társasági adóként értelmezhető, ha erre kiterjedne a harmonizáció, tovább szűkülne Magyarország mozgástere az adótervezés tekintetében.

A közlemény nagy sikerként könyveli el, amit Magyarország ért el azzal, hogy érvényesítette elképzelését, amely alapján az EU tagállamok a “paktumhoz” önként csatlakozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik