Gazdaság

A kormány idén megkezdi az IMF-hitel visszafizetését

A nemzetgazdasági tárca szerint 2010-ben a magyar állampapírpiac problémamentes és stabil finanszírozást biztosított a kormány számára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn tette közzé a kormany.hu oldalon a hazai állampapírpiacról szóló jelentését, amelyben a tárca leszögezi: Magyarországon folytatódik a konszolidáció; az állam, miután 2010-ben visszatért a piaci finanszírozáshoz, 2011-ben megkezdi a Nemzetközi Valutalaptól (IMF) és az Európai Bizottságtól (EB) felvett hitelcsomag visszafizetését.

A nemzetgazdasági tárca hangsúlyozza: a nemzetközi tőkepiacokon uralkodó – a jelentős mértékben néhány fejlett ország pénzügyi problémáira visszavezethető – volatilis viszonyok ellenére 2010-ben az olajozottan működő magyar állampapírpiac problémamentes és stabil finanszírozást biztosított a kormány számára.

A dokumentumban az NGM megjegyzi azt is, hogy a kéthetente tartott államkötvény-aukciókon az erős belföldi és külföldi keresletnek köszönhetően az átlagos fedezetségi mutató a 2,7-szeres szintre emelkedett. A jelentős túljegyzés lehetővé tette, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) a tervezettnél több kötvényt értékesítsen. (A fedezetségi mutató a kibocsátások és az ajánlatok aránya.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik