Gazdaság

Több gyerekkel nehezebb visszamenni dolgozni

Egy felmérés kimutatta: drasztikusan változik a családalapítás után a munkavállalási kedv.

A gyermekek számának növekedésével párhuzamosan csökken a női munkavállalók aránya Európában, míg a férfiaknál pont fordított a helyzet – derült ki az Eurostat felméréséből, amelyben a Nemzetközi Nőnaphoz időzítve azt vizsgálták, hogy változik-e a családalapítás után a munkavállalási kedv.

A felmérés szerint az Európai Unió területén élő, 25 és 54 év közötti, gyermektelen nők 75,8 százaléka dolgozik, míg ennél valamivel magasabb, 80,3 százalékos a gyermektelen férfiak között a munkavállalók aránya. Családalapítás esetén azonban változik a helyzet: az eredmények szerint minél több gyereket vállal egy nő, annál kisebb az esélye annak, hogy szülés után visszatérjen a munkaerőpiacra. Az egy gyereket nevelő nők 71,3 százaléka, a két gyereket nevelők 69,2 százaléka, míg a három, vagy annál több gyereket nevelő nők 54,7 százaléka dolgozik. Fordított az arány a férfiaknál: az egy gyereket nevelő férfiak 87,4 százaléka, a kétgyerekesek 90,6 százaléka dolgozik. Három, vagy több gyerek esetén azonban ismét visszaesik az arány: a nagycsaládos férfiak 85,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van állása.

Az uniós átlaghoz hasonló tendencia figyelhető meg Magyarországon is: a gyermektelen nőknek és férfiaknak egyaránt 75,2 százaléka dolgozik, míg a nők esetében az első gyerek után csak 65,6 százalék tér vissza a munkába. Hasonló az arány (65,7 százalék) a kétgyerekes nőknél, míg három, vagy több gyerek esetén csupán a nők 39,1 százaléka vállal munkát. Az egy gyereket nevelő magyar férfiak közül ugyanakkor 82,5 százalék mondta, hogy van állása, míg két gyerek esetén 85,1 százalékra nőtt ez az arány. A nagycsaládos férfiak közül pedig 73,9 százalék közölte azt, hogy van állása. A három vagy több gyereket nevelő nők körében egyébként Magyarországon a legalacsonyabb a munkavállalási ráta a tagállamok közül, és a férfiak esetében is csak Bulgáriában rosszabb a mutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik