Gazdaság

Elküldték Brüsszelbe a magyar programot

A dokumentum az uniós követelményeknek megfelelően mutatja be a középtávú makrogazdasági és költségvetési pályát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium elküldte az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak a konvergenciaprogramot – tájékoztatott a tárca péntek délután. Az Európai Unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy várhatóan június 7-ig készül el a bizottság értékelése.

A Széll Kálmán Terven alapuló konvergenciaprogram az uniós követelményeknek megfelelően mutatja be a középtávú makrogazdasági és költségvetési pályát – írja a minisztérium. Ezenkívül tartalmazza még azokat az intézkedéseket, amelyek a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése, az ország versenyképességének javítása, valamint az államadósság csökkentése érdekében elengedhetetlenek – áll a tájékoztatásában.

A konvergencia programból kiderül, hogy az államháztartás egyenlege az idén 2 százalékos többlettel, majd jövőre 2,5 százalékos hiánnyal zár. A deficit 2015-re tovább csökken, a GDP 1,5 százalékára.

A program a következő években átlagosan 3 százalékos GDP növekedéssel számol, ami 2015-re akár 6 százalék is lehet. A munkanélküliség az idei 10,9 százalékról 10,5 százalékra csökken, 2015-re pedig 8,7 százalékra mérséklődik. A kormány 275 forintos euróval számol a következő időszakban.

A konvergenciaprogram és a Nemzeti Reformprogram a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján is olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik