Gazdaság

Eddig 133 milliót költött az MNB a holokausztperre

Egy elmarasztaló ítélet hosszú időre ellehetetlenítené hazánk gazdaságát.

Egy év alatt több mint 133 millió forintjába került a magyar államnak a Chicagóban kezdeményezett holokausztper – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint leghamarabb egy hónap múlva dől el, jogosult-e a chicagói bíróság a holokauszt-túlélők egy csoportja által több magyar bank ellen tavaly benyújtott kereset elbírálására.

A felperesek az 1944-es árfolyamon számolt kétmilliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt. Ez az összeg mai értéken kamatokkal együtt 75 milliárd dollár, azaz majdnem 14 ezer milliárd forint.

Az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa szerint ekkora kártérítést még soha nem követeltek Magyarországtól. Több szempontból is érthető, hogy a pénzintézetek – az MNB, az Erste Group Bank, az MKB Bayerische Landesbank, az OTP Bank és a Creditanstalt Bank – komolyan veszik a keresetet – tette hozzá Kende Tamás.

Mivel gyűjtőperről van szó, így nemcsak a jelenlegi felperesek követelése a tét, hanem további sok tízezer, a magyarországi holokausztban vagyonát vesztett család értéke is. Az amerikai bíróság esetleges elmarasztaló döntése nem lehetne végrehajtható Magyarországon, de a bankok határokon túli átutalásain, külföldi számláin és vagyontárgyain érvényesíteni lehetne – mondta a jogász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik