Gazdaság

Tömeges csőd várhat a patikákra

Gyógyszerhiányhoz vezethetnek a finanszírozással kapcsolatos kormányzati elképzelések - írja a Napi Gazdaság.

Még a kevésbé drasztikus megoldások választása esetén is gyógyszerhiányhoz vezethetnek az új gyógyszer-finanszírozási rendszerrel kapcsolatos kormányzati elképzelések − véli az érintettek többsége. A Napi Gazdaság információi szerint komolyabb gondok nem az ez évre tervezett 25,9 milliárd forintos megtakarítással, hanem a gyógyszerkassza 2012-es megkurtításával következhetnek be (először 83, majd 120 milliárd forintos csökkentést irányoztak elő a Széll Kálmán tervben). Az egyeztetésre a hétvégén átadott dokumentum szinte minden pontjánál azt jelzik, hogy az szakmai szervezetek előterjesztésein alapszik.

A Gyógyszerészi Kamara elnöke, Horváth Tamás a lap kérdésére elmondta: készítettek ugyan javaslatokat, a kormány terveiben azonban nem ezek köszönnek vissza. Véleménye szerint nincs akkora tartalék a rendszerben, amekkorát az előterjesztők remélnek. A hirtelen vágással nőnek a kockázatok, a következmények pedig biztosan súlyosak lesznek.

Eredetileg mindenki azt gondolta, hogy a hatósági gyógyszerár bevezetése csak fenyegetőzés, de a tárgyalások jelenlegi állása alapján − a kormány kőbe vésettnek tartja a gyógyszerkassza “karcsúsítására” vonatkozó számokat − ez könnyen valósággá válhat. Ennek hatására a gyártók kivonulhatnak az országból, a patikáknál pedig tömeges lehet a csőd. Horváth elmondta, 2009-ben a gyógyszertárak negyede volt veszteséges, tavaly pedig a helyzet tovább romolhatott.

AJÁNLOTT LINK:

Gyógyszerhiányhoz vezethetnek a kormányzati javaslatok (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik