Gazdaság

Orbán gazdaságpolitikája szigorúbb, mint Bajnaié

Ezt állítja Csaba László. Szerinte a lefaragásokból még nem következik semmi.

Ha az ember egy kicsit távolabbról néz egy jelenetet, akkor jobban látja az összképet – mondta Csaba László a Magyar Televízió reggeli műsorában arra a felvetésre, hogy a külföldi jelentések reményteljesebbnek látják a magyar gazdaságpolitikai terveket, mint a hazai média.

A Fideszről olyan kép alakult ki, hogy költekező, populista párt. Ehhez képest a Széll Kálmán-tervben számok vannak. Régen úgy gondolták, az Orbán-kormány költekezőbb lesz, mint elődje, de szigorúbb gazdaságpolitikát folytat, mint az elődje. Ennek az üzenetnek át kellett jönnie – érvelt a szakember.

Csaba László ugyanakkor hozzátette: nem tud olyan lelkes lenni, mint egy külföldi elemző, mert abból, hogy a kiadásokat 1-2 százalékponttal visszavették, nem következik semmi. Szerkezetátalakítás kell. Lehetetlen helyzet, hogy a pénzügyi kormányzat fűnyíróelv szerint mindenkitől elvesz – mondta.

A közgazdász szerint a kétharmados többségnek az lenne az értelme, hogy szakmai programok valósuljanak meg. A bizalom visszaszerzéséhez hiteles tervek kellenek. Elindultunk egy irányba, de elég sok a rögtönzés, ami ugyan elengedhetetlen, de épp a bizalmat ássa alá – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik