Gazdaság

Az akadémikus közgazdász nem számít nagy ívű reformokra

Az akadémikus szerint marad a stratégia csepegtetett kiszivárogtatása.

Csaba László szerint nem kétséges, az üzleti élet úgy vágyik a konkrét kormányzati lépésekre, “mint a sivatagi vándor egy pohár vízre”. Az akadémikus azonban nem zárja ki, hogy hiába.

Az egyik legismertebb közgazdász a Figyelőben arra emlékeztet, hogy az Orbán-kormány milyen gyakran élt már eddig is a kialakuló szóhasználat szerint „nem-konvencionális” megoldásokkal. A jelenlegi gazdasági, társadalmi környezetben szinte normává vált a stratégia csepegtetett kiszivárogtatása. “E keretben bizony valós a „melyik ujjamat harapjam” kérdése” – írja Csaba László.

Ha a kormány a szigort választja, a választóit haragítja magára, ha nem így tesz, akkor a piacot, és odalesz a bejelentett adósságcsökkentő és -korlátozó intézkedések hitele. Megítélése szerint “ezért – a konvergenciaprogramban foglaltakon túlmutatóan – továbbra sem indokolt nagy ívű csomagtervek bejelentésére számítani”.

A kormányzás láthatóan a részfeladatok megoldásában merül ki. Ezek átfogó összerendezése csak jelentős idő- és energiaráfordítás után, talán őszre válik életszerűvé. S akkor sem elkerülhetetlenül – bár kétségkívül fölöttébb jó lenne – írja Csaba László a Figyelőben.

AJÁNLOTT LINK:

Csaba László: Csöpögtetés (Figyelő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik